Açık Emar’da Radyasyon Var Mı?
Görüntüleme yöntemleri çoğaldıkça insanların kafası daha çok karışıyor. Hangi tetkiki yaptırmalıyım? Önce hangisi yapılmalı? Bu tetkik gerekli mi, gereksiz mi? Zararı var mı? Radyasyon var mı bunda? Radyoloji deyince akla hemen Radyasyon geliyor.
Radyasyon alanı uzak durun!
Hamileler giremez!!!
Önünden geçsek Radyasyon alır mıyız?
Süt içsek radyasyon geçer mi?
Küçük torunum var, eve gidince ondan uzak durmam gerekir mi?
Evet evet… İçiniz rahatlasın. Emar’da Radyasyon yok. Radyasyonun R’si yok.
Radyoloji yani radyasyonla uğraşan bilim dalı ya da diğer adıyla Radyodiagnostik yani Radyasyon kullanarak teşhis bilimi, adı üzerinde… Ama Emar’da Radyasyon yok…
Çünkü Radyoloji bilimi ilk zamanlarda Röntgen ve sonraları bunun kesitsel incelemeye döndürülmesini kapsayan Bilgisayarlı Tomografi ile adını almış. Bunlarda Radyasyon var. Hele Bilgisayarlı Tomografi’de Radyasyonun alası var. Bir Akciğer Röntgeni ile Akciğer Tomografisinin karşılaştırılmasında Tomografide alınan Radyasyon Röntgenin 100-150 katı… Buna benzer bir başka incelemede Nükleer Tıp İncelemeleri… Asıl radyasyon burada… Üstelik PET CT gibi bazı tetkiklerde Radyasyonu o anda almış olmakta değil, yarılanma ömrüne göre Radyasyon kaynağı gibi yaymaya da devam edersin. Eve gidince de hamile bayandan, çoluk çocuktan uzak durmak lazım.
Ultrasonografi en masumu… Bildiğiniz ses dalgası ile çalışır. Gemilerde SONAR cihazları olur ya… Denize ses dalgası gönderir, sonra bu ses dalgasını dinler, görüntü oluşturur. Karşısında hareketli bir cisim varsa bunu ikinci ses dalgasındaki yer değiştirmeden fark eder. Bizde bunu balıkçılar iyi bilirler. Balığı yada denizaltıları tespit edebilirsin bu yöntemle. Radyasyonun zerresi yok. Zaten olsa hamileleri ultrasonografi ile takip etmezlerdi.
Gelelim Emar’a… Emar manyetik alan üzerine çalışır. Küçük bir alanda yüksek bir manyetik alan üretirsin. Sonra bu manyetik alan içerisinden çekim bölgesine Radyo dalgası göndererek karşı tarafa geçen dalgaların gücünü hesaplayarak bir ekran görüntüsü elde edersin. Güvenlidir, Radyasyonla işin olmaz.